Kanske är det åter dags för ett upprop mot Samhall?


När jag först läste om den skandal som nu har ägt rum inom Samhall och som  säkert många vid det här laget hört talas om blev jag inte ett dugg förvånad. Och kanske är det nu som så att den verklighet som många har försökt att dölja, antingen genom att ljuga folk rätt upp i ansiktet, eller att man på annat sätt försöker bevara och förmedla nån slags positiv bild av att ge de människor som är begränsade till nån form av funktionsnedsättning möjlighet till ett anpassat jobb som ligger i fas med deras förmåga, men där även tanken finns att man på längre sikt ska slussas vidare till arbete på den reguljära arbetsmarknaden.

Så långt låter allting bra och verkar vara helt i sin ordning. Men det betyder i så fall och förutsätter att den målsättning och den plan man skissat upp för varje enskild individ följs efter de riktlinjer och normer som man förutsatt sig till att följa därefter också. I annat fall faller det hela platt till marken till likna ett ordstäv som inte betyder någonting.

Idag torde de flesta veta och känna till, åtminstone de som har minsta kännedom,men även de som har erfarenhet utifrån hur Samhalls verksamhet i praktiken fungerar.  Det vill säga i det närmaste och i princip inte alls.

För  ca 2 år sen blev jag själv varse om hur det kunde gå till, efter det att när jag själv  blev inskriven för som det hette, hitta en lämplig miljö, utan stress och högt ställda krav, i syftet att inom en snar framtid åter anpassas till att hitta ett nytt jobb igen. Kan tilläggas, det har jag fortfarande inte gjort, efter det att jag i november 2011 blev arbetslös.

Men det jag fick se och uppleva var en organisation av totalt avsaknad av allt  vad originisation heter och har sitt namn och som på sin höjd fungerade på vad som stod på pappret, men inte mer. Nåt så rörigt och kaotiskt på en och samma gång, dessutom utan någon som helst fast väg och rådgivning, fick mig att stundtals häpna av förvåning över hur det gick till, men och som det absolut inte borde ha fått gå till på det viset.

När det gäller de missförhållanden som har rått inom Samhall och som Dagens Arbete, tidigare har skrivit om i granskande reportage,  om där arbetare på Samhall arbetat under minst sagt misserabla förhållande, allt från att sortera skrot i undermålig arbetsmiljö,till som nu montera  isär granater,  som i och för sig visade sig inte innehålla krut utan färgpulver av nåt slag. Med med  tanke på de som säger de inte kände till innehållet i granaterna, och som dessutom inte tycks ha varit kontrollerat från ansvarigt håll, då blir man fundersam.

D A skriver,

Dagens Arbete har tidigare skrivit om hur funktionshindrade på Samhall sorterade skräp vid livsfarliga maskiner. Vår granskning 2009 ledde till rejäl debatt. ”Samhalluppropet” tog fart och ledningen lovade bättring.

http://da.se/2017/12/djupt-ovardigt-nya-samhall/

Men tydligt är att det åter är dags för ett uppop mot Samhalls verksamhet, och som jag vill påstå direkt fientligt inställda attityd mot sina anställda, eller mot de övriga som är där av annan anledning.

Annonser

2 thoughts on “Kanske är det åter dags för ett upprop mot Samhall?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s